Mallorca és una terra única i molt marcada per les seves tradicions, siguin culturals o gastronòmiques. Si bé és coneguda principalment pel seu clima, les seves platges i també les seves fires! Mallorca té més a oferir! Per això us ensenyarem 10 coses típiques de Mallorca que probablement no coneixies.
10 coses típiques de Mallorca
El cant de la Sibil·la
Declarat patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO en 2010 i amb un origen que es remunta al segle X (o al XV si ens referim a la primera integració del mallorquí en el cant) el cant de la Sibil·la és un dels tresors més únics que té l’illa de Mallorca.
Un cant a cappella (a excepció d’un toc de l’orgue entre versicles) que sol entonar un noi o una noia que va acompanyats d’acòlits nens i se celebra cada 24 de desembre en totes les esglésies de l’illa de Mallorca.
El ball dels Cossiers
Amb un origen que ens porta al 1750 els Cossiers són un grup de ballarins que actuen el dia de l’assumpció de Mario (14 d’agost). És un ball tradicional format per set persones: 6 homes i 1 dona acompanyats d’un dimoni.
Els cossiers de Montuïri són els únics que han practicat aquesta tradició sense cap falta des del segle XVIII (durant el període de covid es van continuar celebrant, encara que en aquesta ocasió va ser sense públic).
Siurells
El siurell és una peça tradicional de ceràmica que funciona com a xiulet i antigament com a joguina. És un dels objectes més representatius de la ceràmica mallorquina.
Té característiques amb danses folklòriques mallorquines. Pintades de blanc amb pinzellades verdes i vermelles per tota la figura. Usat com a instrument per a controlar el bestiar i fins i tot compondre algunes cançons.
Ensaïmades
És pel segle XVII que es troben els primers registres de les ensaïmades mallorquines. Tenen indicació geogràfica protegida, que identifica i certifica que un producte és originari d’un lloc determinat i té una qualitat determinada.
Si bé la seva versió més comuna i comercialitzat és l’ensaïmada llisa cal dir que és un dolç molt versàtil a l’hora de ser combinat, és per això que podem trobar un catàleg molt ampli d’ensaïmades (farcides de sobrassada, cabell d’àngel, crema, albercoc, crema pastissera, etc.)
Quelitas (galetes saldes mallorquines)
També conegudes o anomenades com a galetes d’oli o galetes d’Inca. Són un producte similar als pics o crostó que podem trobar en qualsevol supermercat. Són originàries del municipi d’Inca. L’origen d’aquestes galetes d’oli mallorquines es data de l’any 1853. Gràcies a les seves característiques utilitzava com a substitut al pa en les llargues travessies amb vaixell d’aquí ve que també tinguin el nom de galetes marineres. La marca més popular i coneguda d’aquestes galetes és Quely.
Licor d’herbes mallorquines
Els licors d’herbes de Mallorca van començar a ser reconegudes durant el segle XVIII. És un licor que s’aconsegueix ajuntant diferents plantes autòctones d’anís (marialluïsa, anís, taronger, *hinjo, etc.). Al principi se li atribuïen propietats medicinals. Són considerades com a digestives i es prenen havent dinat.
La sobrassada, un embotit que es pot untar!
La sobrassada és un embotit curat fet de carn magra, cansalada, pebre roig, sal i altres espècies. Si bé aquesta seria la recepta més estàndard cada família sol tenir la seva pròpia recepta sobre la base de les seves tradicions o costums.
La primera referència que tenim d’ella data del 1403. Un dels productes més emblemàtics i característics de l’illa. Igual que les ensaïmades la sobrassada va obtenir la denominació d’origen, així com la denominació de qualitat “d’indicació geogràfica protegida”.
Ceràmica Mallorquina
La ceràmica artesana és un altre producte, que, si bé el seu origen no és 100% mallorquí, sí que ha acabat formant part de la identitat mallorquina. Pots trobar botigues artesanes com Terra cuita que porten actius des de l’any 1860 o sa Roca Llisa que porta des del 1861. Plats, gots, bols, enciameres, safates… són moltes les peces que podràs descobrir a les botigues de Mallorca i no sols a les botigues els llocs de venda de ceràmica artesanal també són molt típics en les revetlles mallorquines.
Panades i Rubiols
Una tradició i uns plats molt lligats a la setmana santa, i és al final d’aquesta quan es cuinen i mengen les panades i els rubiols. Amb les panades, igual que la sobrada, cada família té una recepta personal i diferent de la resta, podem trobar panades farcides de porc, vedella, xai, peix… encara que també podem trobar opcions sense carn com l’empanada de verdures. D’altra banda, tenim els *rubiols que es fan de la mateixa pasta que les panades, però a diferència d’aquesta els *rubiols solen ser dolços, amb un farciment que normalment és de cabell d’àngel, melmelada, flam, *brossat…
Xeremies
Un instrument típic de les Balears que forma part de la família de les cornamuses. Un instrument amb una gran similitud a les gaites. A Mallorca és un instrument molt vinculat a les festes gràcies al seu fort so que el fa apropiat per a ser tocat al carrer.