Qui era Sant Antoni abat?

Sant Antoni Abat, també conegut com a Sant Antoni el Gran, Sant Antoni del porquet o Sant Antoni dels Ases va néixer a Egipte el 17 de gener al voltant de l’any 251 dC, va ser un anacoreta i sant. Nascut en una família privilegiada, va dedicar la seva vida a la pregària, la meditació i la vida ascètica. Però quan es va quedar orfe en la seva joventut, va repartir la seva riquesa entre els més necessitats i va començar a viure com un ermità. L’any 270 es va retirar al desert, on va passar la major part de la seva vida.

Sant Antoni és conegut com el “pare del monaquisme” per la seva influència en el desenvolupament del monaquisme cristià, un estil de vida ascètic basat en el despreniment del món i la devoció a l’oració i la contemplació. Va passar la major part de la seva vida en reclusió al desert egipci, enfrontant-se a diverses temptacions i vivint una vida d’aïllament i pregària.

Entre les seves gestes més conegudes, destaca la seva lluita amb les temptacions demoníaques, així com la visita que feu a Sant Pau l’ermità.

La seva fama es va estendre i va atreure molts seguidors que cercaven la seva guia espiritual. Sant Antoni també va escriure cartes i altres escrits que van ser importants per al desenvolupament de la reologia cristiana.

Va morir al voltant de l’any 356 dC. El seu llegat espiritual ha perdurat al llarg dels segles, i Sant Antoni és venerat com a sant en diverses tradicions cristianes. La festivitat de Sant Antoni Abat se celebra en molts llocs amb rituals i festivitats, especialment a l’Església catòlica, on és conegut com el patró dels animals i dels pagesos.

Sant Antoni es representa com un ancià amb barba, vestit amb roba de sac i amb caputxa, i amb una campana, un porquet, un llibre, un bàcul amb forma de tau i el foc sagrat. Se’l considera patró dels animals. Així, el 17 de gener, dia de la seva festa, se celebra amb la benedicció del bestiar i la cavalcada dels Tres Tombs.

Què se celebra per Sant Antoni?

La festa de Sant Antoni, és la festa més celebrada a tots els territoris de parla catalana, realitzant-se al voltant del 17 de gener, essent una celebració important en els països d’influència cristiana. Es tracta de la festa per excel·lència de l’hivern, preludi del carnaval, formant part del patrimoni cultura o etnològic.

Com a tradicional protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb ells, per tal d’obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació.

La festivitat de Sant Antoni se celebra en diverses cultures i religions, i pot variar en les activitats i les tradicions associades. Algunes de les celebracions més destacades inclouen:

  • Beneïdes d’animals. Sant Antoni és sovint considerat el patró dels animals, i moltes comunitats realitzen beneïdes d’animals durant aquesta festivitat. Les persones porten les seves mascotes, animals de la granja i altres animals domèstics a l’església perquè siguin beneïts pel sacerdot. Aquesta tradició és particularment comuna en les zones rurals.

Beneïdes

  • Foguerons i processons. En molts llocs, es realitzen foguerons com a part de les celebracions de Sant Antoni. Aquests foguerons poden ser petits o grossos, i sovint la gent es reuneix al voltant del foc per torrar la xulla, cantar i socialitzar. També es realitzen processons, amb la imatge de Sant Antoni portada a través dels carrers amb música i pregàries.

Primer-Foguero-Manacor

  • Celebracions religioses. Moltes esglésies cristianes celebren missa i serveis religiosos especials en honor a Sant Antoni. Les pregàries es dediquen a aquest sant, i es recorda la seva vida i els seus ensenyaments.

Completes-de-Manacor

En resum, les celebracions de Sant Antoni poden variar segons la regió i la tradició, però sovint inclouen elements religioses, activitats comunitàries i rituals que simbolitzen la benevolència cap als animals i la protecció contra el mal.

A quins pobles celebrem Sant Antoni?

A les Balears són diversos dels actes per celebrar Sant Antoni, amb beneïdes a Muro on fan carrosses, Artà i Ses salines amb balls de dimonis, Manacor amb milers de persones acompanyant el dimoni i resta de personatges de la colla de dimonis, i els sonadors per carrers i places de la ciutat, també a Sant Llorenç i a Alaró amb la colla de dimonis. La festa del Pi de Pollença. I a Alcúdia amb 18 dimonis fan una cercavila pel poble, també a Capdepera els dimonis trenquen la creu de mata.

Beneïdes de Muro

beneïdes_de_muro

Dimonis de Manacor

Dimonis-de-Manacor

Dimonis de Ses Salines

Dimonis-de-Ses-Salines

Dimonis d’Artà

Dimoins-d-Arta

Dimonis de Sant Llorenç

Dimonis-de-Sant-Llorenç

U Pi de Pollença

U-pi-de-Pollença

Dimonis d’Alcúdia

Dimonis-d-Alcudia

Dimonis de Capdepera

Dimonis-de-Capdepera

Productes Sant Antoni Manacor

A Sa Lluna Sa Pruna hem tret una col·lecció de Sant Antoni, aquí et deixem un enllaç on trobaràs els productes perquè puguis anar ben equipat a la nostra festa tan estimada.

Sant Antoni Manacor 2024

Des de Sa Lluna Sa Pruna vos desitgem que passeu molt bon Sant Antoni!