Mallorca és una illa rica en cultura i tradicions i des de fa unes dècades és un dels destins preferits dels visitants estatals i estrangers. Com que a Mallorca dir les coses amb la música sempre ha estat tradició, avui dium grups mallorquins que canten sobre turisme per veure què en pensen d’aquesta activitat.

A aquesta illa i a les Balears en general,  la música autòctona uneix als pobles. Molts cantants i grups mallorquins han aconseguit que l’audiència els fiqui a les playlists amb les seves melodies que reflecteixen l’essència de l’illa. Avui explorarem alguns d’aquests artistes que han fet del turisme un dels seus temes estrella.

Antònia Font

Un dels grups més emblemàtics de Mallorca és, sense dubte, Antònia Font. Amb les seves lletres poètiques i un so distintiu que barreja pop, rock i tocs electrònics, han sabut transmetre l’ambient i la bellesa de l’illa. Cançons com “Alegria” i “Calgary 88” duen directament a imatges de l’estiu mallorquí i han esdevingut himnes per a molts mallorquins.

En concret, Antònia Font es fica a la llista de grups mallorquins que canten sobre turisme amb la cançó “Islas Baleares”.

Ossifar

Ossifar és un altre grup icònic que s’ha guanyat el cor de tots els que envoltem al Mediterrani. Amb un estil que barreja el folk amb el rock, les seves cançons sovint parlen de la vida quotidiana a Mallorca, les festes tradicionals i la bellesa natural de l’illa.

A la seva cançó “Vacasiones a Mallorca”, Ossifar retracta la imatge que sovint, i de manera errònia, es té dels mallorquins degut a un accent pronunciat per l’ús de la nostra llegua quan parlem un altre idioma. A més, també fa referència, com a Antònia Font, al turisme estranger i a com es percep l’illa des de fora.

Maria Jaume

Una de les veus més joves i prometedores és la de Maria Jaume. Amb una sensibilitat única i unes lletres profundes que reflecteixen la vida a l’illa, les seves cançons han arribat a un públic ampli. Maria Jaume canta sobre les seves experiències personals, però també sobre els paisatges i les sensacions que podem experimentar quan vivim a Mallorca.

Ella a la seva cançó “Hoteles sol y playa” fa una crítica més directa i oberta a la política que es pren a l’illa davant el turisme. Amb frases com “això abans era un manantial però ara s’ha enverinat” fa ús de la metàfora amb la pròpia Mallorca. Aquesta cançó també parla dels creuers i del greenwashing que aquestes empreses fan a vegades. És una col·laboració amb Pau Debon.

Anegats

Anegats és també un grup que ha captivat als mallorquins amb el seu estil rock-folk. Les seves cançons sovint parlen de la mar, les muntanyes i els pobles de Mallorca, oferint una banda sonora perfecta per a qualsevol que vulgui descobrir l’illa a través de la música. Amb temes com “Somnis d’estiu” i “Es tren de l’alegria”, Anegats parla de Mallorca, de les seves tradicions i de la cultura popular que els d’aquí vivim des del naixement.

Amb la cançó “Illenc” fa una referència subtil a cuidar la illa i a fer un bon ús dels recursos i del medi ambient. Amb aquesta cançó Anegats entra a la llista de grups mallorquins que canten sobre turisme.

Col·laboració de Tomeu Penya i Xanguito

Una altra cançó destacada que ressona amb el turisme és “Fent voltes per Palma”. Aquesta cançó, amb la seva melodia enganxosa, té una lletra plena d’ironia. També mescla el català amb l’anglès per fer veure la gran quantitat de turisme.

Aquests artistes aporten una riquesa musical a Mallorca i posen damunt la taula alguns dels problemes de la massificació com la gran quantitat de cotxes de lloguer que hi ha a Mallorca.

Totes aquestes cançons tenen moltes coses en comú. A algunes d’elles directament s’inserta un accent estranger donant a entendre que la persona que canta és un turista. I a totes elles hi ha una crítica darrera davant el problema de turistificació que pateix l’illa. Si bé el turisme és un bé que sempre s’ha fomentat, els límits a vegades s’acosten. A llocs com Venècia o ses illes gregues com Santorini ja es veuen els danys d’aquest turisme massiu.

A Mallorca també fa temps que es veu que les platges són inaccessibles per als residents i que les infraestructures pareixen dedicades als turistes. Tant és així que tots aquests grups demanden el mateix a través d’una crítica i sàtira divertida: un turisme que respecti l’illa i la seva fauna i flora.

Si vols portar un trosset d’aquesta cultura musical amb tu, visita Sa Lluna Sa Pruna, on trobaràs una àmplia varietat d’articles personalitzats amb elements mallorquins, perfectes per recordar el teu temps a l’illa o per fer un regal especial a algú que estimes. Tasses, davantals, tovalloles i molt més t’esperen per ser personalitzats.